vivus fi

EuroaIhmiset yhdistävät lainat usein taloudellisiin vaikeuksiin, ylikulutukseen tai työttömyyteen. Mutta laina ei ole aina huono asia.

Hyvät lainat ovat lainoja, jotka ovat fiksuja. Esimerkiksi jos lainaat rahaa investoidaksesi taloudelliseen tulevaisuuteesi. Kaikki ymmärtävät, että laina on fiksu valinta toisinaan. Jos laina on hyvä, lainan hankkimiselle on selkeä ja perusteltu syy. Maksuaikataulun pitää olla myös fiksu ja sen pitää sopia tuloihisi.

Tässä on muutama esimerkki lainoista, joita voi pitää hyvinä lainoina:

  • Opintolaina – Opintolaina on (ihanteellisesti) investointi tulevaisuuteesi ja se pitäisi maksaa pois kun tulosi kasvavat. Kunhan sinulla on selkeä suunnitelma ja riittävästi tuloja kattaaksesi takaisinmaksut, lainaajat eivät yleensä kiinnitä huomiota tällaisiin lainoihin.
  • Asuntolaina – Asuntolaina on yksi suurimmista lainoista, jonka useimmat ihmiset lainaavat elinaikanaan. Mutta kiinteistö on historiallisesti hyvä investointi, kunhan et osta kuplassa (kiinteistökuplan aikana). Jos ostat viisaasti, kotisi voi olla paras sijoituksesi, ansaiten sinulle vuokraa tai säästämällä vuokrissa. Useimpien kiinteistöjen arvot nousevat ajan mittaan, joten asuntolainan ottamista voi pitää investointina.
  • Yrityslaina – Rahan lainaaminen yrityksen laajentamista (tai yrityksen perustamista) varten on yleensä osa menestyneen liiketoiminnan osaa. Toki voit kehittää liiketoimintaasi hiljalleen tai löytää mukaan sijoittajan. Mutta useimmille yrittäjille yrityslainan hankkiminen on realistisin vaihtoehto. Heti kun yrityksesi kasvaa ja pysyt maksuaikataulussa, tämä laina on enemmänkin investointi kuin velvollisuus.